Det finns två huvudsakliga former av vitamin D som används i tillskott

Vitamin D är ett fettlösligt vitamin som är viktigt för en mängd fysiologiska processer i kroppen, inklusive upprätthållande av en stark och sund skelettstruktur och reglering av kalciummetabolismen. Trots detta är det en av de vanligaste vitaminbristerna i världen, särskilt i solfattiga länder som Sverige där människor inte får tillräckligt med solsken för att producera vitamin D.
Vitamin D produceras naturligt i kroppen när huden utsätts för solljus, särskilt UVB-strålar. Detta gör det svårt för människor som bor i solfattiga länder att få tillräckligt med vitamin D genom kosten, särskilt under vintermånaderna när dagslängden är kort och solen står lågt på himlen.
För att kompensera för detta så är det viktigt att inkludera vitamin D-rik mat i kosten, till exempel fettfisk, ägg och fortifierade livsmedel såsom mjölk och yoghurt. Vitamin D-tillskott är också en populär alternativ för att förbättra intaget av vitaminet.
Det finns två huvudsakliga former av vitamin D som används i tillskott - D2 (ergokalciferol) och D3 (kolekalciferol). D3 är den mest aktiva formen av vitaminet och är den som vanligtvis används i tillskott.
Vitamin D-brist kan leda till en mängd hälsoproblem, inklusive osteomalaci (mjuk och bräcklig benstruktur), rickets (benskörhet hos barn), svag muskelstyrka och ökad risk för frakturer. Dessutom har det visats att en låg nivå av vitamin D kan öka risken för allvarliga hälsoproblem som hjärt-kärlsjukdomar, autoimmuna sjukdomar och cancer.
Det är viktigt att notera att en överdriven intag av vitamin D kan leda till en mängd biverkningar, inklusive njursten, högt blodtryck och höga nivåer av kalcium i blodet. Det är därför viktigt att ta vitamin D-tillskott under överinseende av en läkare och följa rekommenderade doseringar.
I sammanfattning, vitamin D är en