vad som händer i kroppen vid långvarig d-vitaminbrist

Vitamin D är ett fettlösligt vitamin som spelar en central roll i kroppens hälsa och välbefinnande. Vitamin D produceras naturligt i huden när den utsätts för solljus, men det är också möjligt att få det från kosten och kosttillskott.
Långvarig brist på vitamin D kan leda till en mängd hälsoproblem, inklusive osteomalaci och rickets, svag muskelstyrka och ökad risk för frakturer. Dessutom har det visats att en låg nivå av vitamin D kan öka risken för allvarliga hälsoproblem som hjärt-kärlsjukdomar, autoimmuna sjukdomar och cancer.
När kroppen saknar tillräckligt med vitamin D, påverkas den förmåga att absorbera kalcium, vilket leder till en minskad benmassa och ökad risk för frakturer. Vitamin D är också viktigt för att reglera kroppens immunförsvar, så en brist på detta vitamin kan öka risken för sjukdomar och infektioner.
Vitamin D är också nödvändigt för att reglera celltillväxten och för att undvika att celler utvecklar en onormal form och funktion. En långvarig brist på vitamin D har därför också visat sig öka risken för cancer, särskilt tarmcancer, bröstcancer och prostatacancer.
En annan allvarlig konsekvens av långvarig vitamin D-brist är dess inverkan på hjärt-kärlsystemet. En låg nivå av vitamin D har visat sig öka risken för högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar och stroke.
Det är viktigt att notera att en överdriven intag av vitamin D kan leda till en mängd biverkningar, inklusive njursten, högt blodtryck och höga nivåer av kalcium i blodet. Det är därför viktigt att ta vitamin D-tillskott under överinseende av en läkare och följa rekommenderade doseringar.
För att undvika en långvarig brist på vitamin D är det viktigt att få tillräckligt med solljus, äta en balanserad kost rik på vitamin D och vid behov ta kosttillskott.